
Een communicatieplan, heb je dat wel nodig?
Als ondernemer denk je wellicht wel eens na over je marketing en sales. Starters of KMO’s nemen dit er vaak bij als een extra klusje. Het is niet je core business, maar wel essentieel om te groeien of om de juiste klanten te vinden.
Communicatie of marketing?
De termen ‘communicatie’ en ‘marketing’ worden soms door elkaar gebruikt in de bedrijfswereld, maar zijn natuurlijk niet onderling inwisselbaar. Communicatie omvat elke manier waarop je een boodschap overbrengt aan een ander. In de context van een communicatieplan denken we in eerste instantie aan talige communicatie, maar ook beelden kunnen een belangrijk onderdeel van het plan uitmaken. Marketing is de verzamelnaam voor alle manieren die je gebruikt om met je markt/doelgroep te communiceren en is dus een enger begrip dan communicatie.
Wanneer maak je een communicatieplan?
Voor kleine ondernemingen zou dit al vanaf dag één op de planning moeten staan. Het algemene communicatieplan voor je bedrijf moet je uiteraard ook evalueren en bijsturen. Bij het lanceren van nieuwe projecten of producten komt een communicatieplan eveneens goed van pas. In dit plan definieer je wie je wil bereiken, via welke kanalen en wat je doelstellingen zijn. Zo maak je je communicatie gelijk ook meetbaar.
Om een grondig antwoord te geven op deze op het eerste zicht zeer simpele vragen, heb je wel wat tijd nodig. En tijd is schaars, dus het is van belang dat je de bonus van een communicatieplan waardeert. Met een plan kom je beslagen op het ijs en zijn je resultaten beter, maar er zijn zeker nog andere voordelen van een gedegen communicatieplan:
- je project wordt controleerbaar en meetbaar
Met een communicatieplan stippel je je traject uit en plan je op voorhand waar je wil belanden. Op het einde van de rit kan je makkelijk zien of je je doelstellingen hebt gehaald en wat er beter (of slechter) kan.
- je idee is bespreekbaar
Je krijgt zelf meer grip op je idee of product door het uit te tekenen in een communicatieplan, want communicatie is in eerste instantie natuurlijk jouw ideeën overdragen naar iemand anders.
- je krijgt een goede inschatting van de workload voor je start
Je weet precies waar je aan toe bent met een plan. Je plant en timet vooraf en weet zo op voorhand hoeveel tijd je communicatie in beslag zal nemen.
- je kan je budget in het oog houden
Naast je timing kan je ook je budget goed controleren met een plan. Welke inkomsten verwacht je op het einde van de rit en in welke verhouding staat je budget voor communicatie?
- je stelt makkelijker prioriteiten
Communicatie wordt een puntje in je agenda en niet zomaar iets wat je opzij kan schuiven als er ander werk tussenkomt.
Overtuigd?
Ja, maar…
hoe begin je er nu zelf aan?
con-text begeleidt je graag met de uitwerking van een communicatieplan of de uitvoering ervan!